Karıncalar Konuşuyor mu?

29.04.2017
365
Karıncalar Konuşuyor mu?

Karıncalar Konuşuyor mu?

Karıncalar Konuşuyor mu

Karıncalar konuşuyor mu? Karıncalar neden ezilerek ölmez?

“Karınca vadisine geldiklerinde, bir dişi karınca: ‘Ey karınca topluluğu, kendi yuvalarınıza girin… Süleyman ve ordusu farkına varmadan sizi kırmasın!’ dedi”

Neml Suresi 27/18

Oxford Üniversitesi’nden Jeremy Thomas, karıncaların kraliçe karıncadan yapacakları işlere dair sesli emir aldıklarını ispatladı ve bu sesleri kaydetmeyi başardı. Kraliçenin sesi duyulduğunda işçi karıncaların antenleri havada ve çeneleri açık, saatlerce hareketsiz ve hazırolda beklediklerini kaydetti. Emri veren dişi bir karıncaydı yani kraliçe karınca.

Ayrıca karıncalar dünyasında dışarıda yiyecek arayan ya da savunma görevini üstlenenler sadece kısır dişi karıncalardır. Erkekler yuvada çiftleşmekten başka bir iş yapmazlar ve bunun ardından ölürler. Erkek karıncalarda kanatlı olabileceği için kraliçe ile kolayca karıştırılabilirler.

Kuran-ı Kerim’in mucizesi karıncaların seslenerek haberleşmesi ve bu haberleşmenin yine dişiler arasında olduğunu hatta emir komuta zincirinde dişi olanın en üstte olduğunu ifade etmesidir. Ayrıca ordu üzerinden geçerse “ezilirsiniz” yerine “sert cisimler için kullanılan “kırılmak” kelimesinin kullanılması da çok dikkat çekicidir. Çünkü karıncaların vücutları bir kristal ya da camı andırır. Ezilmez; kırılarak ölür ya da sakat kalırlar.

Karıncaların sesli haberleştikleri, dışarıda çalışıp, uyarı veya emir verebilecek karıncanın dişi karınca olduğunu ve karıncaların ezilmeyen fakat kırılgan bir bedene sahip olduğu asla 1400 yıl önce bilinemez ya da tahmin edilemezdi.

İngiliz bilimadamları, karıncaların yuvalarının içinde konuştuğunu ifade ediyor.

İngiliz gazetelerinde yer alan habere göre, yuvaların içine minyatür mikrofon ve hoparlör yerleştiren araştırmacılar, kraliçe karıncanın işçi karıncalara yönelik sesini kaydedip tekrar çaldı.

Oxford Üniversitesi’nden JeremyThomas, kraliçenin sesini çaldıklarında işçi karıncaların antenleri havada ve çeneleri açık saatlerce hareketsiz savunma durumunda beklediklerini kaydetti.

İngiliz bilimadamı, “En önemli keşif, değişik seslerin karınca kolonisinin değişik tepkilerine yol açması’ dedi.

Araştırma Science dergisinde de yayınlandı.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.