Kade-i Ahire Namazın Farzları

14.04.2017
1.078
Kade-i Ahire Namazın Farzları

Kade-i Ahire Namazın Farzları

Kade-i Ahire Namazın Farzları

Kade-i ahîre: Namazın içindeki farzlardan olan ka’de-i ahire son oturuş demektir. Namazın sonunda “Ettehiyyâtü” duasını okuyacak kadar oturmaktır.

Ka’de-i ahîre “son oturuş” demektir. Namazın sonunda bir süre (teşehhüt miktarı) oturup beklemek namazın rükünlerindendir. İki rek`atlık namazlardaki oturuş, daha önce oturuş bulunmadığı için son oturuş sayılır.

Son oturuştaki süre Hanefîler’e göre “teşehhüt” miktarıdır. Teşehhüt miktarı ise, “Tahiyyât” duasını okuyacak kadar bir süredir. Şâfiî ve Hanbelîler’de ise farz olan oturuş süresi teşehhüt miktarına ilâveten bir de Hz. Peygamber’e salavat getirilebilecek (“Allahümme salli alâ Muhammed” diyecek) kadardır. Mâlikî mezhebine göre farz olan, hiç değilse selâm vermeye elverişli bir süre oturmaktır.

Namaz ibadetinin ana çatısını oluşturan şartlar ve rükünler bunlar olmakla birlikte, yukarıda da belirttiğimiz gibi, ta’dîl-i erkân ve namazdan kendi fiili ile çıkmak da fakihlerin bir kısmına veya çoğunluğuna göre namazın farz veya vâcipleri arasında sayılır. Bu sebeple bu iki kavram hakkında burada bilgi verilmesi yerinde olur. (diyanet)

kade i ahire ne demek, kade i ahire de okunan dualar, kade i ahire ile ilgili ayetler, kade i ahire nasıl yapılır, kade i ula, son oturuş nedir, namaza başlamadan allahu ekber demek, namazdayken eller bağlı olarak ayakta durmaya ne denir

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

  1. Esra dedi ki:

    Hocam selamun aleyküm. Bir süredir web sitenizi takip etmeye çalışıyorum, pek çok konuda sizden yardım aldım, Allah razı olsun. Bir süredir kendimde bir hal farkettim, namazdan sonra çektiğimiz Subhanallah, Elhamdulillah ve Allahuekber zikirlerinde ekseriyetle, özellikle de Elhamdulillah ve Allahuekber kısmında üst dudağım kaşınmaya başlıyor. Üst dudağımın üstü, burunla birleştiği kısım. ilk fark ettiğimde takip etmeye başladım, ekseriyetle aynı durum vuku buluyor. Akşam sabah sağ devirlerini yapmaya gayret ediyorum elhamdulillah. Bu aralar genelde sol göz kapağı sağ baldır arkası gibi bölümlerim seğriyor, elhamdulillah savunmalarını yapa yapa ezberlemişim hemen yapmaya çalışıyorum. Namaz sonrası zikirlerinde de yine sayfanızda okuduğum bir yazıdan hareketle sağ elimi sağ dizime koyup mümkün mertebe diğer parmaklarımı oynatmadan okumaya gayret ediyorum. bu hal de bu değişimden sonra başladı sanırım. Size bi danışmak istedim, sebeb-i hikmeti ne ola ki diye.. Sağlıcakla kalınız.

    1. admin dedi ki:

      Aleyküm selam Esra hanım;
      Benzer durumlarda kaşınma hissi yaşamanızı
      yorumlamak bizim ilgili olduğumuz ilim ile uyuşmuyor. Eğer bir işaret ise zamanla başka şekillerde de
      bu işaretleri almanız mümkün, bekleyip görmek gerek. İbadetlerinizde daim olmanız dileği ile.
      saygılar.